Nederlands  English  Deutsch  Espanol
menu
Home > Weetjes
Bloed
Bloed is een weefsel: een vloeibaar weefsel. Het bevat cellen, celfragmenten en een vloeibare tussenstof, het plasma. Het bloed heeft veel taken:
- transport van water, zuurstof koolstofdioxide, koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen, spoorelementen, vitaminen, hormonen, enzymen en afbraakproducten van de stofwisseling;
- bijdragen aan de regulatie van de lichaamstemperatuur;
- bijdragen aan de waterhuishouding en aan de regulatie van het zuur-base-evenwicht;
- behulpzaam zijn bij de bescherming tegen binnendringende micro-organismen en lichaamsvreemde stoffen:
- helpen bij de zorg voor het intact houden van de binnenwand van de bloedvaten en door het herstel bij verwondingen zodat bloedverlies zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Er zijn drie groepen bloedcellen:

- Erytrocyten: rode bloedcellen voorzien het weefsel van zuurstof en hebben gťťn kern
- Leukocyten: witte bloedcellen
- Trombocyten: stollingscellen

Witte bloedcellen hebben te maken met de verdediging van het lichaam. Ze ruimen lichaamsvreemde stoffen, zoals bacteriŽn en gestorven lichaamscellen op. Bovendien produceren ze antilichamen tegen lichaamsvreemd eiwit. Ze zijn onder te verdelen in:
- granulocyten: specialist in het opruimen/vernietigen (fagociteren) van bacteriŽn
- monocyten: fagociteren celresten
- lymfocyten: komen in actie na 10 uur bij grotere infecties om de granulocyten en monocyten bij te staan.

Het beenmerg is een van de actiefste en grootste organen van het lichaam. De dagelijkse productie van rode bloedcellen (erytrocyten) bedraagt 200 miljard en die van witte bloedcellen (leukocyten) 150 miljard. Hiertoe bevat het beenmerg speciale stamcellen, die behalve in beenmerg ook in bloed worden aangetroffen en die zich snel kunnen delen.
Bloedcirculatie
- Het bloed kan veranderen onder invloed van de giffen: het kan dikker of dunner, zuurder of basischer worden.
- Door darmgifstoffen ontstaat er een stijging van de bloeddruk (de vaten worden nauwer en harder), hartkloppingen komen voor en de pols wordt frequenter en kleiner.
- Vaatvernauwingen treden op in de huid om het achterliggende gebied tegen ophoping van gifstoffen te beschermen. Daar door kan de huid wat bleker zien met een wat ongewassen uiterlijk.
- Door de verminderde circulatie ontstaat sterkere kou gevoeligheid: m.n. handen, voeten, billen en neus.
- Gevoeligheid in de hartstreek kan ontstaan - het gevoel van een band om de borstkas. Dit kan het gevolg zijn door bloedvaten constrictie doordat het hart meer moeite zal hebben met het laten rondstromen van het bloed, kan op de lange duur hartvergroting ontstaan.

Gifstoffen
Indien de spiegel van gifstoffen in het lichaam stijgt, is dit voor het grootste deel zichtbaar in de directe lichaamssfeer van het bloed en de lichaamsvochten: de humoren. Bij een hoge concentratie toxinen (gifstoffen) treedt het gif buiten de bloedbaan en gaat tussen de cellen zitten. Daardoor zullen de weefsels en organen minder goed kunnen functioneren. In eerste instantie zullen functie stoornissen van het bindweefsel optreden (lymfatische aandoeningen) en daarna zal disfunctie van de orgaancellen optreden. Verkoudheid is een sein dat je teveel gif in je lijf hebt (in welke vorm dan ook) en je uitscheidingsorganen niet voldoende functioneren. Voldoende vochtinname is heel belangrijk voor de reiniging van het lichaam. Wanneer er niet genoeg gedronken wordt, zal er minder urine geproduceerd worden die echter sterk geconcentreerd zal zijn. Dit kan een branderig gevoel geven met het plassen. Door de geconcentreerde urine kunnen aandoeningen ontstaan aan de urinewegen.
Voedingsstoffen/afvalstoffen
Uit de spijsvertering worden voedingsstoffen opgenomen; deze worden nadat ze verteerd zijn, důůr de darmwand overgedragen aan het bloed. De voedingsstoffen worden naar de weefsels getransporteerd die ze nodig hebben voor bouwstofwisseling of energiestofwisseling. De bij de stofwisseling vrijkomende afvalstoffen worden in het circulatiestelsel opgenomen en getransporteerd naar bijvoorbeeld de nieren en lever, belangrijke zuiveringsorganen. De lever oefent controle uit op de samenstelling van het bloed en kan door een heel arsenaal chemische bewerkingen de concentraties van tal van stoffen in het bloed beÔnvloeden.
Hippocrates
Ziekten overvallen ons niet als een donderslag bij heldere hemel, maar ontwikkelen zich in de dagelijkse kleine zonden tegen de natuur. Als deze zich hebben opgehoopt, breken ze schijnbaar plotseling door.
Levend Bloed Analyse is powered by CodeStream 1.01.06.
Home Links Contact Disclaimer Download